Namaskara og dennes betydning

Written by Jiny on .

 Vi ser altid mænd og kvinder lave ”Namaskaras/Namaskaaras” i templet, og foran ældre, som en del af velsignelsesprocessen. I virkeligheden, er disse ”stillinger” Yoga aasanas, og som bekendt, er hinduistisk tilbeldelse og yoga tæt knyttede til hinanden. Lad os kigge nærmere på disse to aasanas eller namaskaaras:

Vi kan dele namaskaras op i 4:

1. Ekanga namaskaaram – Eka = ét. Hvor den tilbedende kun bøjer hovedet – kun ét anga benyttes hertil.

2. Triyanga namaskaaram – Tri = tre. Hvor den tilbedende samler sine hænder i bede-position oppe på hovedet – med hovedet og de to hænder, i alt 3 angas.

3. Panchaanga namaskaaram – Pancha = fem. Den tilbedende knæler på gulvet, hvor både hovedet, to hænder samt to knæ rammer jorden – herved er 5 angas i benyttelse.

4. Ashtaanga/Sashtanga namaskaaram – Ashta, Sa Ashta = otte. Den tilbedende beder i en position, hvor hele kroppen rører jorden ved, at hovedet, brystet, to hænder, to knæ samt to fødder – dvs. 8 angas - rører jorden.

Vi ser, i templet, at alle 4 former for namaskaaras bliver udført af de tilbedende. Hvis man dog kigger nøje efter, vil man hurtigt bemærke at de to sidstnævnte namaskaaras ikke udføres af alle:

Panchaanga namaskaaram udføres kun af kvinder, og ashtanga namaskaaram af kun mænd.

Fordelen ved, at udføre ashtaanga eller panchaanga namaskaaram:

Som sagt, udføres panchaanga namaskaaram kun af af kvinder. Denne position menes at være særligt for kvinderne, fordi denne er med til, at styrke kvindens livmoder.

Ashtaanga namaskaram, som derimod udføres af mænd i templerne, styrker både musklerne i arme og ben, samt det styrke brystet. Kvinder bør ikke udføre denne, da det ifølge traditionen siges, at kvinders mave (livmoder) og bryst helst ikke på ramme jorden, og dette er primært ment i tilfælde af graviditet, hvor der ikke må opstå nogen former for pres mod maven.

Betydningen af namaskaaras:

At overgive sig selv og sit ego til Gud, er grundessensen i namaskaaras:

”Der er intet, som udføres af mig (ego’et), alt er udføres af din kraft. ”

Hvor i templet må man udføre Panchaanga og Ashtaanga namaskaaram?

Det er således, at disse to namaskaaras ikke skal udføres hvor som helst i templet. De skal udføres ved venstre side af foden af Kodi maram/kodistambha, med hovedet vendt mod enten øst eller nord. Hvis Kodi maram derimod vender mod syd eller øst, skal man udføre dette højre for denne. Man bør ikke udføre namaskaaras under abishekam og nivedhanam/deepa aaraadhanai, da dette kan virke distraherende, og da fokus bør være på selve abishekam/pooja.

Copyright  © 2011-2014 Jiny.DK - All Rights Reserved

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers