Creamy kartoffelcurry

Written by Jiny on .

korianderTamilere (og indere osv.) er kendte for at spise ris og vores stærke retter tilsat en masse krydderier. Det er ingen hemmelighed, at vi hjemme hos mig, har samme forkærlighed for disse ingredienser, og jeg har det således, at jeg ikke kan spise mig mæt, hvis der ikke er chili i min mad! Min afhængighed af denne ingrediens startede dengang, jeg var helt lille, hvor min far engang gav mig noget brød med sambal at spise. Smagen har åbenbart været så god, at jeg siden den dag, har bedt om stærke retter - for ellers ville jeg ikke spise! Ja, stakkels min mor, hun måtte leve op til mine krav, og når der f.eks. var idiyappam på bordet, ville jeg kun spise det, hvis der var sambal som tilbehør. Rigtig rød, stærk sambal. Hvordan min krop har kunnet klare det, er stadig en gåde, men glad er jeg i hvert fald for røde, stærke retter :D

Siden hen er jeg også blevet enormt glad for smagen af friskkværnet koriander, det giver den dejligste duft og smag. Ikke nok med det, er det også utroligt sundt, så jeg har det med at tilsætte mindst 1 tsk.fuld koriander i mine tamilske retter :)

Koriander, også kendt som malli eller dhania blandt tamilere, indeholder bl.a. C-vitamin og andre former for syrer samt 11 komponenter af essentielle olier. Det er tidligere blevet påvist, at coriander har anti-rheumatisk og anti-artritisk effekt. Det kan nedsætte det dårlige kolesterol i blodet, i arterierne og venerne. Desuden indeholder det masser af anti-oxidanter og A-vitamin, og menes derfor at være godt for øjene. Derudover har koriander en masse fantastiske egenskaber, herunder regulering af blodsukker, hvorfor det med glæde kan anvendes som både frø og bladform i diverse retter. Så, jeg har i hvert fald ingen grund til at udelade koriander i mine retter :D

Udover helt almindelige curryretter, elsker jeg cremede curryretter, især som tilbehør til ris! Efter at have prøvet forskellige risretter med cremede curry, har jeg nu selv prøvet at lave en ;) Denne opskrift er på cremede, krydrede kartofler. Opskriften er nok til 2 personer.

 

Ingredienser:

  • 2 mellemstore kartfoler, skrællede, og skårede i mindre stykkercurry
  • 1 løg, skrællet, og snittet
  • 2 grønne chili, hvis ønsket
  • 2 tsk. tomatpure
  • 2 tsk. korianderpulver
  • ½ tsk garam masala
  • 1½ tsk chilipulver
  • ½ tsk gurkemeje
  • 1/5 liter madlavningsfløde (eller 1/4 liter)
  • Lidt salt
  • Lidt olie 

 

Fremgangsmåde:

1. Placer en gryde på komfuret, og tænd for denne (omkring 3-4 eller 6-7 i styrke). Hæld lidt olie i, og lad det varme op.

2. Hæld nu løgene og kartoffelstykkerne i, og svits dem, til løgene blive gyldne, og kartfolerne bløde.Tilsæt herefter chilistykkerne, og lad det stå i ca. 2-3 min. De må ikke blive gennemstegte.

3. Tilsæt nu chili-, gurkemeje-, korianderpulveret, samt garam masala, og bland det godt. 

4. Hæld nu tomatpuréen i, og rør det hele godt sammen. Smag til med salt. Lad det stå få min. i varmen.

5. Tilsæt nu madlavningsfløden, og rør godt. Lad det stå og simre i 3-4 min. Herefter slukkes for komfuret, og retten er nu klar.

 

Curryen kan serveres med ris, fladbrød, eller piddu.

Velbekomme! :)

~ AJ

 

Copyright  © 2011-2014 Jiny.DK - All Rights Reserved

UK betting sites, view full information www.gbetting.co.uk bookamkers